Kamp Malzemeleri
Doğa tutkunları için kamp yapmanın zamanı yoktur. Yılın dört mevsiminde de kamp yapan kampçılar genel olarak hangi kamp malzemelerini kullanıyor.
İlk olarak kamp malzemelerini seçerken; kaç kişi kamp yapılacağına, mevsime, hava durumuna, kaç gün kalınacağına ve gidilecek kamp alanına göre çok hassas bir şekilde hazırlanmalı ve gereksiz malzemeler sırt çantasına konulmamalıdır. Aksi takdirde trekking ve hiking yaparken ağır çantalar sizi yoracaktır.
Bu blogumda haftasonu 2 günlük bir kamp için götürülmesi gereken malzemeleri listeleyeceğim. Öncelikle kamp alanına otomobille mi, yürüyerek mi gideceğiniz çok önem taşımaktadır. Kamp alanına gitmek için çoğunlukla yürüyecekseniz hayati önem taşımayan gereksiz eşyalardan kurtulmalısınız. Aksi takdirde kamp alanını bulmak için saatlerce yürüyüş sonrasında “Sırtımda taş mı taşıdım?” sorusu akıllara gelebilir. Kampa gitmeden önce kamp malzeme listesi ve çantanın dizilimi ayarlanmalıdır.
KAMP MALZEME LİSTESİ
-
Kamp çantası: Genel olarak her bütçeye hitap eden kamp çantasını Decathlon mağazalarından temin edebilirsiniz. Quechua marka çantalar tüm kampçılar tarafından tavsiye edilmektedir. Uzun süreli kamplarda 70 litre ve üstü çantalar tavsiye edilirken, 2 gün gibi kısa süreli kamplarda 50 ve 60 litrelik çantalar tavsiye edilmektedir.
-
Çadır: Kamp çadırı olarak genellikle Husky ve Quechua marka dört mevsim çadırlar tercih edilmektedir. Sizde kampa kaç kişi gideceğiniz, mevsim durumları ve kaç gün kalacağınız gibi soruları göz önünde bulundurarak kamp çadırı tercihi yapabilirsiniz
-
Mat: Matlar genel olarak standart boylarda olmaktadır. Çadırınızı uygun bir zemine yerleştirdikten sonra matı da çadırın içine titizlikle serebilirsiniz.
-
Uyku tulumu: Uyku tulumu seçimi sağlıklı bir uyku ve vücut ısısı için oldukça önem taşımaktadır. Vücudunuzu saran bir uyku tulumu almazsanız vücut ısınız düşecek ve çadır terleme yapacaktır. Uyku tulumunuz pamuktan olmalı ve matın üzerinden kaymamalıdır.
-
Kamp bıçağı veya çakı: Kampta mutfakta kullanılmak için ayrı bıçaklar tercih edilmelidir. Fakat ağaç yontma ve hobiler için İsviçre çakıları gibi çakılar tercih edilirken piyasada geyik boynuzundan yapılmış güzel bıçaklar bulunmaktadır.
-
El lambası, güneş enerjili lambalar ve pil: Benim sizlere tavsiye edeceğim fenerlerden birisi 10 bin mAh gücündeki el feneridir. Güneş altında uzun süre durduğunda otomatik olarak şarj olacak ve pilleri kullanmanıza gerek kalmayacaktır. Klasik fenerler kullandığınızda ise pilleri de yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
-
Bağlama ipleri: Kalın, ince ve bileklikler ipler mutlaka olmalıdır. Doğada ve dağda ip temel ihtiyaçlardan birisidir. İsteğe göre kalınlık ve uzunluk tercih edilebilir.
-
Balta: Balta kişinin el büyüklüğüne göre tercih edilmektedir. Balta kullanılırken dikkat edilmelidir.
-
Hamak: Rahatınıza düşkünseniz hamak olarak kamp keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz
-
Kolçaklı katlanabilir sandalye: Hem bardak hemde kolunuzu koyabileceğiniz kolçaklı sandalyeler kamp severlerin vazgeçilmezidir.
-
Kürek: Kamp ateşinin takılacağı alanın kazılmasında ve daha birçok durumda toprağın kazılması için kullanılmaktadır.
-
Matara: 0.4 litre, 0.7 litre veya 1.0 litre Quechua marka metal mataralar tercih edilmektedir. İsteğinize göre alabilirsiniz.
-
Cep telefonu: Cep telefonu günümüzde birçok iş için kullanmanıza yardımcı olduğu için doğada da yanınızda olması faydanıza olacaktır.
-
Powerbank: Tercihen güneş enerjili power banklar kullanılmalıdır. Dağda veya doğada elektrik bulma ihtimaliniz düşük olduğu için güneş enerjili power bankları tercih edebilirsiniz.
-
Poşetler: Eşyalarınızı koymak için normal poşetler, çöplerinizi koymak için ise battal boy poşetler tercih edebilirsiniz.
-
Koli bandı
-
Kalem, kağıt ve not defteri: Kampta rotanızı çizmek veya ihtiyacınız olan temel malzemeleri yazmak için not defteri ve kalem önemli eşyalar arasındadır.
-
Çakmak, kibrit veya magnezyum çubuğu: Kamp ateşinizi yakabilmek için olmazsa olmaz kamp malzemelerinden birisidir.
-
Misina, çengel veya mini olta seti: Balık tutma ihtimaline göre yanınızda olta bulunması sizin faydanıza olacaktır.
-
Torpil veya ses çıkaran patlayıcılar: Yabani hayvanların size yakınlaşması durumunda veya tehlike arz etmesi durumunda kullanılabilir.
KAMPA GÖTÜRÜLECEK SAĞLIK VE BAKIM MALZEMELERİ
-
İlk yardım çantası: Kamp esnasında ilk yardım malzemeleri hayatı önem taşımaktadır. Sargı bezi, iğne, iplik, ağrı kesici, antibiyotik, yara bandı, antiseptik solüsyon, plastik düdük ve benzeri ürünlerin bulunduğu ilk yardım çantası yanınızda mutlaka olmalıdır.
-
Güneş kremi: Yanık ihtimallerine karşı son kullanma tarihi geçmemiş güneş kremleri bulundurulmalıdır.
-
Tuvalet kağıdı: Doğada da kişisel temizlik önem taşıdığı için tuvaletlerde kullanmak için tuvalet kağıdı olmalıdır.
-
Havlu: El ve yüzün kurulanması için havlu bulundurulmalıdır. Ayrıca suya girdiğinizde de kurulanmak için havlu önem taşımaktadır.
-
Nemlendirici krem: Soğuk, güneşli ve ayaz havalarda cildinizdeki çatlaklara karşı nemlendirici krem bulundurmalısınız.
KAMP ELBİSE LİSTESİ (İSTEĞE GÖRE)
-
Mont: Mevsime göre yazlık veya kışlık olarak tercih edilebilir. Çantanın ağır olmaması için hafif montlar tercih edilmelidir.
-
Yağmurluk: Hava durumu göz önünde bulundurulacak yağmurluk tercih edilmelidir.
-
İç çamaşırı: Yedek iç çamaşırları doğada her zaman götürülmelidir. Ayrıca temiz ve hijyenik olmasına dikkat edilmelidir.
-
Kazak
-
Şort
-
Tişört
-
Eşofman takımı
-
Pantolon
-
Çorap
-
Şapka
-
Kemer
-
Ayakkabı
KAMP MUTFAK MALZEMELERİ LİSTESİ
-
Mangal veya ızgara teli: Yemeklerin pişirilmesi için ızgara teli ve mangal gerekmektedir.
-
Kamp çaydanlığı: Çayınızı demlemek veya suyunuzu ısıtmak için kara çaydanlık olarak bilinen çaydanlıklar tercih edilmektedir.
-
Mini tencere seti: Tencerenizde sulu yemek pişirebilir veya sebzeli makarna benzeri yemekler yapabilirsiniz.
-
Kuksa veya kırılmaz bardak: Çayınızı, suyunuzu ve diğer içecekleri içmek için bardak olmazsa olmazlar arasındadır.
-
Çatal, kaşık ve çay kaşığı: Yemeğinizi yemek veya çayınızı karıştırmak için bu eşyalara ihtiyaç vardır.
-
Ahşap şişler: Bulduğunuz dalları çakıyla yontarak elde edebilirsiniz.
-
Konserve gıdalar: Barbunya, fasulye veya yaprak sarması gibi konserveleri alarak kamplarda tüketebilirsiniz. Yemeden önce ateşin yanında bir müddet ısıtırsanız daha lezzetli olabilir.
-
Makarna: Öğrenci evlerinin vazgeçilmezi olan makarna kamplarda da tercih edilebilir. Tencerede kaynattığınız suda pişirerek sebzeli olarak yiyebilirsiniz.
-
Hazır çorba
-
Kahvaltılık ürünler: Peynir, zeytin gibi gıdalar bulunmalıdır.
-
Sıvı yağ: Sıvı yağ uzun süreli kamplarda kullanılabilir.
-
Salça: Mini salça alabilirsiniz. Uzun süreli kamplarda yemeklerde kullanabilirsiniz.
-
Tavuk, balık veya kırmızı et: Soğuk tutulabilmesi durumunda veya yakındaki bakkallardan temin edilebilmesi durumunda tercih edilebilir.
-
Patates
-
Soğan
-
Biber
-
Domates
-
Sarımsak
-
Çeşitli meyveler
-
Somun ekmek, yufka ekmek veya lavaş
-
Fındık, ceviz ve kuyemiş: İçerdiği E vitamini nedeniyle uzun süre tokluk hissi veren yemişler tercih edilmelidir.
-
Sucuk
-
Sosis
-
Çırpılmış yumurta
-
Çikolata
-
Çay, bitki çayları ve şeker
-
Cips, çekirdek: Öğrenci kampı ise vazgeçilmezlerin başında gelmektedir.
-
Marshmallow: Kampların vazgeçilmezi olarak yanınızda olmalıdır.
-
Yukarıda yer verdiğim kamp malzeme listesi tamamen isteğe göre değişmektedir. Şunu da belirtmekte fayda var ki; listenin çok uzun olduğunu göreceksiniz. Fakat listedeki bazı malzemeler ekip malzemeleridir. Mesela 3 kişilik bir kampta 3 adet kürek veya 3 adet balta götürülmez, 1 kişi de balta olması yeterlidir. Tek kullanımlık ürünleri kullandıktan sonra doğaya atmamalı çöp poşetine koyarak en yakın çöp kutusuna atmalıyız. Yeni kamplarımızı yapmadan önce doğaya gidebilmek için yüzümüzün olup olmadığına bakmamızda fayda var.